Ašok Murti : Leptir mašne su za osobe sa jakom individualnošću

Jedan od najistaknutijih srpskih stilista, Ašok Murti, imao je priliku da upozna tajnu Taya bowties brenda.

asok murti

Ašok Murti

U dugom i zanimljivom razgovoru, Murti nam je otkrio pravila kombinovanja dezena i načine nošenja specifičnih detalja kakvi su kravate i leptir mašne. On je izneo konstataciju “osobe koje vole modu i koje ne mogu bez nje su – najgore”

Taya bowties:  Koliko leptir mašna kao detalj može da utiče na celokupni outfit ?

Ašok Murti: Nekada je leptir mašna bila obavezni deo muške garderobe. Često zaboravljamo da je ona starija od kravate. U muškoj modi dolazi do smene ciklusa kada je interesantna kravata, zatim leptir mašna, pa onda usledi period bez tih detalja. Poslednjih nekoliko sezona smo svedoci povratka leptir mašne na mušku modnu scenu, međutim, interesantno je da je ona u nekim periodima bila u “opštoj” upotrebi, dok je danas sinonim za muškarce sa izraženom individualnošću, osobe sa modnim stavom, i generalno zbog te svoje retro- konotacije, daje tu primesu onome ko je nosi i zahteva malo izraženiji karakter. Leptir mašna naravno ima svoje mesto i u onim proceduralnim situacijama kada se nosi uz smoking ili uz pojedine vrste uniformi. Pošto sam arhitekta po formalnom obrazovanju, imam jednu zanimljivu informaciju za vas : arhitekte nekada, dok su crtali, nosili leptir mašne kako im kravata ne bi smetala, tj. padala na crtež”.  U svakodnevnoj garderobi gde je kravata ta koja određuje mesto i status nosioca, leptir mašna se pojavila za osobe sa izraženim ličnim stilom i jakom individualnošću.

Taya bowties:  Da li vi nosite leptir mašne i koliko često ?

Ašok Murti: Ja sam jedan od onih muškaraca koji nisu trebali da budu naterani da počnu da nose kravate i leptir mašne. Postoje foto dokumentacije koje svedoče da sam te ukrase oko vrata nosio od veoma ranog doba. Ceo život nosim leptir mašne i imam pozamašnu zbirku kravata i malo manju koju čine leptir mašne. Poslednjih nekoliko sezona, od kada su postale trend,  počeo sam mnogo češće i sa radošću da ih nosim. Ljudi kada odu u inostranstvo kupuju razne stvari, suvenire, ja kupujem kravate i leptir mašne. Veoma volim da ih nosim.

asok-murti

Ašok Murti: Veoma volim da nosim leptir mašne

Taya bowties:  Kako mašnu koja se smatra svečanim detaljem, nositi u ležernim kombinacijama?

 Ašok Murti: U takvim situacijama bitan je material od kog je mašna izrađena. Ležernim mašnama se mogu smatra one koje nisu izrađene od sjajnog satena, svile, nekog “svečanog” materijala.  Ako uzmete  bilo koji dezen koji biste koristili na dnevnim kravatama i primenite ga na leptir mašni, ona postaje onda jedan dnevni odevni predmet. Meni se u poslednje vreme dopao trend kombinovanja  kariranih košulja sa leptir mašnama na tufnice ili sa sitnim dezenom. Volim taj “engleski predložak” gde nosite tvid kao materijal za sako, pa nekakav pleteni džemper na “V” izraz, košulju i leptir mašnu –  to ima visoku dozu prefinjenosti, a s druge strane mi je veoma “dnevno” i jednu takvu kombinaciju možete da nosite i u mnogo opušetnijim varijantama.  Ukoliko ukombinujete jednobojnu košulju, jednobojnu leptir mašnu, svečano odelo, vi ćete je i “pomeriti” tamo gde želite. Leptir mašna ne mora da bude istog dezena kao maramica. Bitno je da znate kako da spojite različite teksture, različite dezene i različite boje a da to odgovara vašem karakteru.

Leptir masne

Taya leptir mašne

 

Taya bowties: Sa kim najlakše ostvarujete saradnju – da li sa onima koji imaju već izgrađeni stil i dobro poznaju modu ili sa onima koji otvoreno priznaju da nemaju „talenat“ za oblačenje ?

Ašok Murti: Osobe koje vole modu i koje navodno ne mogu bez nje su najgore. Niko vam neće priznati da ne zna da kombinuje. Da biste se uopšte bavili stilistikom, vi morate da imate osobu koja poseduje ličnost. Neko ko je jako podložan mišljenju okoline, ne može da gradi sopstveni stil  i onda on u suštini reflektuje tuđa mišljenja, a  ustvari svoju pojavnost koristi kao statusnu odrednicu a ne kao produžetak svoje ličnosti. Ako imate osobu sa izraženim karakterom, čak i ako “na prvu loptu” ta osoba apsolutno ne zna ništa o tome šta treba da oblači (i ako se oblači samo da bi se obukla), vi ćete sa njom mnogo lakše ostvariti saradnju ili ćete pokrenuti taj potez koji ja najviše volim – kada osobe same počinju da prave sopstveni stil bez ikakvog uplitanja sa strane.  S druge strane, ako imate osobe koje su obaveštene u svakom momentu šta se nosi, kako se šta sa čim kombinuje, šta “mora” da se ima, vi u stvari jako teško možete da sarađujete sa tom osobom, jer se ona ne bavi sobom, ona se bavi stvarima koje stavlja na sebe. Svima govorim “Kada se oblačite – ne oblačite se da biste se dopali drugima, da vam ne bi bilo hladno ili toplo, nego da biste u skraćenom vremenu koje imamo, poslali jasnu i preciznu poruku o sebi sa onima sa kojima stupate u kontakt, i sebe pozicionirali u tom smislu da je vaš stil vaša lična karta”.  Osobe koje vole modu i koje ne mogu navodno da žive bez nje su u stvari najgore jer stalno pokušavaju da budu nekakav modni predložak koji ne mora da odgovara njihovoj struci, njihovom karatkeru, ali to je moderno i to svi nose.

Taya bowties: Koje javne ličnosti u Srbiji danas po vama diktiraju stil?

Ašok Murti: To je mnogo “gadno” pitanje zato što nas ono dovodi u to šta je naša javna scena. Na žalost, mislim da je naša javna scena opet mala digresija, takva, pre svega zbog nas koji je „konzumiramo“ a ne zbog sebe same.Nisam od onih koji a priori osuđuju to što se nama dešava u smislu tog rijaliti vremena, jer mediji prave proizvod koji će se prodati. Vi ste izabrale jedan vrlo mali segment mode, leptir mašna je stvar karatkera – više nego modni dodatak, time ste stavile vrlo jasan stav o sebi, suzile nišu sa kojom komunicirate, ali ste je vrlo jasno profilisale. U svakom siromašnom društvu vama faktički statusni simboli i osobe koje poseduju određene statusne simbole diktiraju to što je javno mnjenje, a ne kontekst koji oni zastupaju. Mi imamo jednu veoma šizofrenu situaciju gde vama ustvari nešto što bi trebalo da predstavlja “džet set” (žene koje imaju skupe torbe, skupu odeću, skupu garderobu), kontekstom onoga što rade – ne pokrivaju to što na sebi nose.